Rentia Krijnen-Hendrikx

Drs Rentia Krijnen-Hendrikx, geboren in de kelder van een klooster tijdens de Bevrijdingsdagen van Etten-Leur op 4 november 1944.

Rentia Krijnen

Daarna ben ik opgegroeid als oudste van acht kinderen op een boerderij in toen een klein dorp, wat grotendeels mijn visie bepaalde op het leven. Het was normaal in die tijd voor oudste dochters dat ik op de boerderij zou blijven. Echter omdat mijn vader als enige jongen vroeger niet mocht studeren, besloot hij ‘t anders te doen met vooral zijn dochters. Hij keek wat onze kwaliteiten waren en stimuleerde ons om te gaan studeren. Resultaat was wel dat hij zijn boerderij zonder opvolger later moest verkopen.

Na drie jaren middelbare school (mms) studeerde ik vier jaren in Limburg op een kostschool bij zusters Ursullinen voor landbouwhuishoudlerares. Banen op het Utrechtse platteland vanaf 1965 en op huishoudscholen in Brabant stopten toen in 1981 mijn echtgenoot overleed. En drie jonge kinderen thuis in Etten-Leur mijn zorg en aandacht nodig hadden.

Op advies van vrienden – na een moeilijke tijd – heb ik een moderne studie Theologie en Samenleving opgepakt op de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht. Alle colleges op twee dagen was om te doen vanuit in Noord-Brabant.

Deze keuze heeft na vijf jaren studie een ‘nieuw leven, zin en doel’ gebracht: een eigen Theologisch-Maatschappelijk Buro en de start van een nu (in 2022) groot vooral agrarisch business- en voedselproject. Dit betreft 40 gekochte voedselvelden voor 800 gezinnen en de duizenden koeien incl. kalveren bedoeld voor jonge weduwen in Kenia, naast de gerealiseerde schoolfondsen en huttenbouw.

Nu, op 77 jarige leeftijd, hoop ik dit jaar mijn 50e (zelfbetaalde) reis naar Kenia te kunnen maken. Mits ‘corona’ daar ook vermindert zoals hier thuis.

Tevens vraagt men regelmatig om ervaringen en kennis te delen met studenten die elders projecten willen starten met bijvoorbeeld microfinanciering

Mijn Thema-buro heb ik 15 jaren geleden opgezegd. Zinvolle gesprekken op boerderijen, vele cursussen en lezingen op het Nederlandse platteland: de veelheid en zin ervan geven een ‘rijke’ inkijk en herinnering nu aan een uiteindelijk toch mooi leven ….

Wijsheden van Rentia Krijnen

www.kenyaproject.nl