Nynke Wiersma

Nynke Wiersma

Mijn naam is Nynke Wiersma; op 10 juni 1977 ben ik in Meppel geboren.
Als baby verhuisde ik naar Mexico, daar vandaan naar de Verenigde Staten om vervolgens op zevenjarige leeftijd naar Haarlem te verhuizen.
Dit allemaal vanwege het werk van mijn vader, dat me op nog meer mooie plekken in de wereld heeft gebracht: Bonaire, Thailand, Bangladesh …

Na het VWO heb ik een jaar Toerisme gestudeerd in Amersfoort, maar dat bleek niet helemaal bij mij te passen. De keuze viel daarna op Journalistiek, omdat ik schrijven heel erg leuk vind. Ik zag me al helemaal gaan met een camera en een schrijfblok, mijn ambitie was om de tweede Jane Goodall te worden. De opleiding heb ik tijdelijk stop moeten zetten; later heb die weer opgepakt en ik studeerde in 2007 af.

Toen leerde ik Heidi Muijen kennen. Zij heeft mij erg geholpen met een interview voor mijn afstudeeropdracht. Daarna zijn we in contact gebleven, ze heeft me een lange periode gecoacht en hierdoor ben ik op het creatieve pad geraakt.
Ik dacht altijd: ik ben helemaal niet creatief, maar al doende heb ik ontdekt hoe enorm fijn het is om iets te maken, met je handen bezig te zijn in plaats van met je hoofd.

In 2011 ben ik begonnen op Roads Ateliers in Haarlem, een plek waar mensen met een psychiatrische achtergrond op creatief vlak bezigzijn.
Schilderen, tekenen, haken, boetseren, vrijwel alles is mogelijk. Het is een heerlijke plek, waar je jezelf kunt zijn, waar goede lessen worden gegeven onder heel prettige begeleiding.

Twee jaar voordat ik op het atelier startte, ben ik vanwege overspannenheid op mijn werk ziek uitgevallen. Later bleek ik een bipolaire stoornis te hebben. Iets wat ik al langer wist, de bevestiging kwam toch hard aan.
Het heeft mij wèl geholpen mijn creativiteit verder te ontwikkelen en nieuwe dingen uit te proberen! En: niet meer vast te houden aan wat volgens anderen de norm is, want dat is een norm die je jezelf oplegt en waarmee je jezelf uiteindelijk onder druk zet.

Ik heb altijd iets met dieren gehad, van jongs af aan hadden we katten, eigenlijk wel in ieder huis waar ik heb gewoond. Nu ben ik het trotse baasje van drie lieverds, Chevy, Rosa en Swa.
Zo kwam ik ook tot mijn serie Grote katten en huiskatten!

Als je mededogen niet ook betrekking heeft op jezelf, dan is het incompleet.

Boeddha
Wijsheden van Nynke Wiersma