Marjo Hermens

Marjo Hermens

Ik ben Marjo Hermens, docent en supervisor op de Hogeschool Pedagogiek te Nijmegen.

Pedagogiek leidt studenten op tot professionals op het gebied van hulpverlening aan kind/ ouder(s)/ gezin, zowel ambulant als binnen een instelling (groepswerk).

Van 3 tot 10 februari 2019 zijn wij – 3 docenten en 5 studenten uit het 2e schooljaar – naar Lesbos om de organisatie Because We Carry te helpen bij de opvang van vluchtelingen.

Because we Carry is een Nederlandse organisatie, die de dagelijkse gang van zaken in een van de vluchtelingenkampen coördineert.
Teams uit Nederland worden gevormd door vrijwilligers, die gedurende een week hier in bijdragen. Zij worden gevraagd goederen en geld mee te brengen, zodat voedsel en materialen gekocht kunnen worden.

Het begon vorig jaar bij de dochters van een van deze collega’s, die een week naar Lesbos waren geweest en met aangrijpende verhalen terugkwamen.
Tijdens het afscheid van diezelfde collega i.v.m. met haar pensioen, sprak zij haar wens uit om ook een keer naar het vluchtelingenkamp Kara Tepe te gaan.

En nu is het dus zo ver; we vertrekken binnenkort, met veel opgehaalde spullen, zoals breigaren, dekbedhoezen, sokken, warme joggingbroeken en nog veel meer.
We hebben een krachtig team weten te vormen van jonge en wat oudere mensen, die allemaal hetzelfde doel hebben; een kleine bijdrage leveren aan het gevoel van de vluchtelingen dat zij gezien worden en dat zij ertoe doen.

Door de overweldigende berichtgevingen uit de hele wereld, zou je bijna vergeten dat er op de Griekse eilanden al een lange tijd mensen onder erbarmelijke omstandigheden moeten overleven, zonder perspectief.

Het besef dat wij het goed hebben werd door een van de studenten krachtig verwoordt:

Ik ben met liefde en in veiligheid opgegroeid. Het is goed te beseffen dat dit voor veel mensen geen vanzelfsprekendheid is.
Ik weet eigenlijk heel weinig over andere culturen, maar wil daar wel mee kennismaken, erover en ervan leren.
Daarom wil ik naar Lesbos. Er zijn voor de mensen daar, zonder oordeel … ook al is het een druppel op de gloeiende plaat.

Wijsheden van Marjo Hermens