Marianne Selleger

Marianne Selleger

Marianne Selleger is klassiek zangeres en visueel  antropoloog.

Als zangeres met een ruime ervaring in opera, liederen en oratorium ben ik steeds meer op zoek gegaan naar mijn vocale grenzen. Mijn motto daarbij is: “onderzoeken wat ik allemaal met mijn stem kan, ook buiten de klassieke stijl van zingen”. Dus zing ik met ruige borststem Italiaanse filmmuziek, of Duitse Schlagers om vervolgens de verfijnde klassieke liederen van Brahms en Bridge te zingen met Het Selleger Trio. Of ik zing, al improviserend, de brieven die ik sinds 12 jaar van mijn geestelijk zieke ex-leerling krijg om de avond er na de musical- en jazzachtige liederen van Erik Lotichius uit te voeren met Het Lotichius Trio. Met pasen de Stabat Mater van Pergolesi of de speciaal voor mij geschreven opera Lacrimae van Dirk Hooglandt. Allemaal gezongen met dezelfde stem en toch allemaal net even anders. Zingen is verbinding maken. Met mijzelf, met het publiek en met het universum. 

Als visueel antropoloog onderzoekt Marianne met ongekende nieuwsgierigheid de leefwereld van mensen. ‘Waarom doen mensen wat ze doen en waarom denken mensen wat ze denken?’ zijn de vragen die zij zich voortdurend stelt. Door mee te lopen met de levens van haar hoofdpersonen ontdekt Selleger al filmend de diepere context van mensenlevens.

Maart 2023 behaalde zij haar master Visuele Antropologie (cum laude) aan de UvA Amsterdam met haar film Singing Without Words. 

In de film onderzoek ik de betekenis van het jodelen in Oostenrijk anno 2023. Hoe wordt betekenis gegeven door overdracht van ‘betekenisloze’ klanken zoals het geval is bij het jodelen. De film vertoont een intiem portret van vijf jodelaars. Eén ding hebben zij gemeen: ze jodelen op lettergrepen. Zonder betekenis. De ultieme manier van verbinding maken?

In de film verken ik ook het spanningsveld tussen de woordeloze zang van het jodelen en mijn eigen manier van zingen. Als half Oostenrijkse leidt het onderzoek bovendien tot onverwachte persoonlijke ontdekkingen. De betekenis van klank zonder woorden versmelt met een geschiedenis waar geen woorden voor te vinden zijn.

Singing Without Words, an essay film about yodeling — Marianne Selleger

marianneselleger.nl

Wijsheden van Marianne Selleger