Giovanni Rizzuto

Giovanni Rizzuto
Giovanni Rizzuto

drs. Giovanni Rizzuto (1958) studeerde aan de UvA filosofie, theologie en Sanskriet met uitstapjes naar cultuur- en kunstgeschiedenis.

Tijdens een lang verblijf in Spanje (Barcelona, Menorca) ontstond de drang hoofdarbeid met handenarbeid in balans te brengen. Als autodidact legt hij zich toe op het maken van sculpturen, tekeningen, schilderijen en collages. Later komen daar nog experimenten met digitale kunst bij.

Op dit moment houdt hij zich naast zijn kunst bezig met schrijven en zijn docentschap filosofie en menswetenschappen aan verschillende hogescholen, de HOVO (Vrije Universiteit van Amsterdam) en de Vrije Academie.

Hij publiceert regelmatig in o.a. Civis Mundi, Hollands Maandblad, Streven en Kunst en Wetenschap en Bühne over wijsgerige, cultureel-maatschappelijke en literaire thema’s.

Hij publiceert regelmatig in o.a. Civis Mundi, Hollands Maandblad, Streven en Kunst en Wetenschap en Bühne over wijsgerige, cultureel-maatschappelijke en literaire thema’s.
In 2011 zijn er twee boeken van zijn hand verschenen: Bergen en rivieren, filosofische meditaties naar aanleiding van een koan (Asoka) en De reis van Gilgamesj, over dood en eschatologische verbeelding (ASP/VUB). In 2014 verscheen Mediale levenskunst, een interculturele polyloog (ASP/VUB) en vervolgens: Denkend aan niets, naar een filosofie voorbij ietsisme en nihilisme (Leusden, 2018), De draad van Ariadne, Wijsgerige essays over mythe en mythologie (Waarbeke, 2022) en De wereld in een korrel zand, Inleiding in de filosofie van de mystiek (Waarbeke, 2023).

kunst is geen zoektocht naar een (of de) idee, maar naar de materie. Maar wellicht komen we hier door de wonderbaarlijkheid van haar suggererend vermogen indirect toch in de buurt bij zoiets als de geest of hoe je de verwondering en het verwondering wekkende ook zou willen noemen. Verschillende met elkaar samenhangende thema’s lopen als een rode draad door mijn werk zoals, het scheppend vermogen van de materie en de verwondering die dit opwekt. Verder is de atmosfeer van de Middellandse Zee, de geboorteplaats van licht en kleur, poëzie, kunst en filosofie, duidelijk aanwezig.

giovannirizzuto.com

Wijsheden van Giovanni Rizzuto