Ellen Grootoonk

Ellen Grootoonk

drs. Ellen Grootoonk (1972): Zingeving en spiritualiteit zijn broodnodig in het leven. En het is iets wat je moet doen. Door vallen en opstaan heb ik geleerd wat daar bij komt kijken. Tijdens mijn studie aan de Universiteit voor Humanistiek heb ik mij verdiept in zingeving en ethiek. Ik ben daar opgeleid tot geestelijk begeleider en docent. Door mijn studie heb ik een stevige theoretische basis verworven.

Daarnaast heb ik praktische wijsheid opgedaan in mijn werk, gezin en vriendschappen. Diverse cursussen op het terrein van persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit hebben mij geholpen om hoofd en hart te verbinden.

Zestien jaar heb ik gewerkt als docent sociaal werk in het HBO en heb mij daar gespecialiseerd in moreel beraad.

Nu werk ik vanuit mijn eigen praktijk ‘Zicht op Zin’. Mijn activiteiten bestaan uit sjamanistisch werk en sjamanistische trainingen, coaching van volwassenen met autisme en training en intervisie aan teams in de zorg.

De moeder en vader van alle spirituele stromingen

“Het sjamanisme is de oervorm van de mens om zichzelf te helpen op fysiek, psychologisch en spiritueel vlak. Alle grote religies en spirituele stromingen, en zeker de Aziatische, hebben grote en kleine stukken van het sjamanisme overgenomen en die dan verder uitgepuurd. Zo hebben de ademhalings- en bewegingstechnieken van yoga en tai chi bijvoorbeeld sjamanistische wortels. We mogen daarom zeggen dat het sjamanisme de moeder en vader, de androgyn, is van alle spirituele stromingen en religies.”,

Joska Soos

Voor mezelf is sjamanisme op de eerste plaats een praktische en persoonlijke mystiek, die eerst van binnen komt, en zich vervol­gens verbindt met de medemens, de natuur, de kosmos en het goddelijke. Dat is essentieel: het sjamanisme situeert zich niet alleen op microkosmisch, maar ook op macrokosmisch niveau, want de sjamaan is begaan met de wereld en de kosmos rondom zich en zijn kennis dient om anderen te helpen.

Joska Soos

zichtopzin.nl

Wijsheden van Ellen Grootoonk