Dirk De Wachter

Dirk De Wachter
Dirk De Wachter © foto: Rob Stevens

Professor dr. Dirk De Wachter is psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven, campus Kortenberg. Daarnaast is hij opleider en supervisor in de gezinstherapie in diverse centra in binnen- en buitenland.

Dirk De Wachter heeft in Vlaanderen bekendheid verworven door zijn artikelen in verschillende kranten, waarin hem vaak om zijn mening werd gevraagd na geweldsdelicten zoals de steekpartij in Sint-Gillis-bij-Dendermonde of verkeersagressie. Hij verwierf meer bekendheid in zowel België als Nederland met ‘Borderline Times’, waarin hij borderline niet als een individueel, maar als een maatschappelijk ziektebeeld schetst. In het boek uit de auteur kritiek op de westerse wereld. De westerse samenleving zou voldoen aan de negen criteria van borderline.

‘Liefde, Een Onmogelijk Verlangen?’ gaat over liefde en relaties in tijden van maakbaarheid. In zijn ogen is de liefde in de westerse maatschappij een onderdeel van de consumptiemaatschappij geworden. Kan de liefde overleven in tijden waarin duurzaamheid een zeldzaam goed is geworden, waarin alles maakbaar en perfectie het hoogste goed lijkt?

Teruglezen: het beste van 2016 nrc.nl de-westerse-mens-is-overprikkeld-egocentrisch-en-hoogmoedig.

Als we niets doen gaat de boel naar de vaantjes …

Wijsheden van Dirk De Wachter

Dirk De Wachter is sinds 9 november 2016 erelid van de Quest for wisdom foundation.