Ceciel Fruijtier

Ceciel Fruijtier

Ceciel Fruijtier is geoloog en schrijver. Als geoloog werkt zij bij de Geologische Dienst van Nederland, onderdeel van TNO. Maatschappelijk relevante geologische kennis en inzichten zet zij toegankelijk uiteen voor de beoogde doelgroepen.
Als schrijver publiceert zij met name over levensbeschouwing en levenskunst. Steeds staan in haar werk de vragen centraal: Wat werkt? Waarom werkt het zoals het werkt? Wat is de kern van de zaak? Daar draait het om!

In het eerste decennium van de 21e eeuw werkte Ceciel met Heidi Muijen aan de ontwikkeling van de eerste speelwijzer van het spel Mens, ken je zelf, nadat zij als speler menigmaal haar weg over het speelbord was gegaan. Het spelen van dit spel raadt zij van harte aan:

“Als speler doorloop je tijdens het spel op symbolische wijze verschillende levensfasen en levensthema’s. Al gaande kom je verrassende situaties, filosofische vragen en mythische beelden tegen, die het onbewuste aanboren. Wat doe je als het water je plots aan de lippen staat?! De gevoelsmatige respons op onverwachte symbolische situaties blijkt sneller dan de denkende geest. Zo kan een boeiend gezelschapsspel knopen ontwarren waarop het verstand zich stukgebeten heeft.

Het spel vaker spelen maakt het mogelijk van verschillende uitgangspunten uit te gaan, en te ontdekken welke elementen je het meest eigen zijn. Reflecterend op een serie gespeelde spellen, kun je een persoonlijk veranderingsproces daarin weerspiegeld zien. Er is niets dat niet verandert! Ook ‘het zelf’, waarop je via het spel op speelse wijze licht kunt werpen.”

In 2012 publiceerde Ceciel samen met Jan Lelie een boek over werkelijkheidsopvattingen: hoe je de werkelijkheid waarneemt en ervaart, hangt van jouw werkelijkheidsopvatting af. In 2013 verscheen ‘Faciliteren zonder omwegen’. Steeds weer is de vraag: hoe gaan we om met veranderingen en hoe creëren we beweging in een gewenste richting? Met 24 praktijkvoorbeelden toont dit boek de mogelijkheden en resultaten van het vak ‘faciliteren’. In 2016 verscheen onder Ceciels redactie Marianne van Gelders boek ‘hoogbeGAAFd LEVEN van 0 tot 100 jaar — inzichten uit de praktijk en wetenschap’.

In 2017 schreef Ceciel samen met Carina Benninga een boekje over The Work van Byron Katie: ‘Werken aan werkstress — onderzoek je gedachten en ontdek je groeivermogen’. Door het schrijven van dit boek heeft zij mogen ervaren dat de vier vragen van Byron Katie je leven echt kunnen veranderen. Niet de situatie die zich voordoet veroorzaakt stress, maar wat je over die situatie denkt. Dit is een eeuwenoud inzicht, dat bijvoorbeeld door Epictetus al in de eerste eeuw o.j. werd verwoord. Op dit moment werkt Ceciel met Mieke Elekan aan een boekje met inzichten uit de levenskunst van heden en verleden, toepasbaar voor alledag. Daarnaast schrijft zij blogs en publiceert in diverse tijdschriften.

“Verandering is de enige constante”

Herakleitos

linkedin.com/in/ceciel-fruijtier

Wijsheden van Ceciel Fruijtier